vineri, 29 ianuarie 2016

"Cele trei feţe ale lunii" de Sally Gardner-Recenzie

Autor:Sally Gardner
Editura:Youngart
Numar de pagini:232

Descriere:"Standish traieste cu bunicul lui in “Zona “, intr-o tara imaginara in care violenta, tortura, infometarea si sclavia sunt la ordinea zilei. In acest regim dictatorial totul este controlat, propaganda este triumfatoare, oamenii sunt incurajati sa vorbeasca in soapta. Din cand in cand, familii intregi dispar si nimic nu este ceea ce pare.


Intr-o astfel de lume opresiva si intunecata, Standish, un baiat de cincisprezece ani mai altfel, suporta zi de zi la scoala glumele proaste ale colegilor si umilintele varstei. Dar viata lui se schimba in momentul in care il cunoaste pe noul lui vecin, Hector. Prietenia dintre cei doi devine indestructibila; baietii incearca sa evadeze din universal negru si brutal in care traiesc prin puterea imaginatiei: viseaza sa fuga pe Juniper, planeta inventata de ei."

Recenzie: Am ales aceasta carte la nimereala din biblioteca pentru ca eram indecisa, dar nu eram foarte entuziasmata in privinta aceastei carti dar m-am inselat amarnic.
                 Actiunea are loc intr-o lume imaginara,Zona 7, unde toate neregulile trebuiau semnalate,o lume in care totul era controlat si nu puteai avea incredere in nimeni. Cartea ma duce cu gandul la Romania comunista in care totul era controlat ,iar vorbirea de rau a celor de la conducere era aspru pedepsita. 
                Standish,un baiat de cincisprezece ani care merge la o scoala unde profesorii sunt violenti cu elevii.El mai era tratat violent si de colegi deoarece era dislexic iar culoarea ochilor sai era diferita,unul fiind albastru iar acelalat caprui.Era catalogat drept un prost si pe langa asta facea parte dintre cei cu "pantalonii scurti".Cei care purtau pantalonii scurti erau pleava societatii iar cei cu pantalonii lungi faceau parte din familiile turnatoare care aveau unele privilegii in plus.
               Singurul apropiat al baiatului era bunicul sau care se lupta pentru a procura hrana deoarece  parintii lui Standish disparuse.Era cel care il incuraja sa continue sa mearga la scoala si cel ce ii interzicea sa vorbeasca de rau conducerea Patriei pentru a nu risca sa fie "hrana la viermi".

”Până s-apară Hector, uram școala. Credeam că fusese inventată numai ca bătăușii cu creier cât căcăreaza de câine să poată să-i snopească-n bătaie pe ăia ca mine. Un puști cu ochii de culori diferite: unul albastru, unul căprui, care nu se remarca decât prin meritul discutabil de a fi singurul din clasă incapabil să scrie și să citească la vârsta de 15 ani.”

              Lucrurile se schimba atunci cand in casa vecina se muta familia Lush,o familie de incredere de care Standish si Bunicu' se apropie foarte mult. Hector,baiatul familiei, devine cel mai bun prieten al lui Standish iar cei doi nu mai au parte de batai si pot visa la lucruri imposibile, sub conducerea Patriei.Ei viseaza sa evadeze pe o planeta imaginata de ei,Juniper, locuita de juniparieni iar ei credeau ca ii puteau aduce sa lupte contra Patriei si lumea sa fie libera.
             Hector este un baiat cu un comportament foarte bine conturat ,cu un suflet urias si un prieten de incredere care isi permite lui si prietenului sau sa viseze la o lume mai buna.Isi indeamna prietenul sa nu mai bage in seama toti cei care il jignesc si sa tina capul sus.

”Am încercat din răsputeri să mă gândesc la planeta Juniper cea pe care chiar eu și Hector o descoperiserăm de capul nostru. Ne pregăteam să lansăm propria noastră misiune spațială, numai noi doi, iar apoi oamenii s-ar fi trezit dintr-odată că nu mai sunt singuri în univers. I-am fi contactat pe juniparieni, care știau ce e bine și ce e rău și le-ar fi trimis pe Muștele Verzi, pe omul în haină de piele și pe domnul Gunnell unde și-a-nțărcat mutu’ iapa.”

             Atunci cand un astronaut care trebuie sa ajunga pe Luna,aceasta fiind o misiune de succes pentru Patrie,ajunge in curtea lor ei il adapostesc. Chiar daca aceasta este un semn de sfidare ei isi risca propriile vieti.Revolta lor inseamna moarte dar este si primul semn ca lumea  are o sansa la libertate.
            Pentru mine Standish este eroul romanului,chiar daca este catalogat drept un ratat, imaginatia sa este debordanta si isi risca propria viata pentru a salva persoanele dragi si pentru a elibera lumea de sub conducerea Patriei si a Mustelor Verzi.
           Recomand cartea tuturor pentru ca avem  foarte multe lucruri de invatat din actiunile lui Standish,un personaj puternic care lupta pentru convingerile sale si pentru cei dragi.



4 comentarii:

  1. Pare interesantă, am tot văzut-o în ultimul timp și abia aștept să pun și eu mâna pe ea. Mulțumim pentru recenzie! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit vreo 70 de capitole,am gasit-o prin biblioteca mea,nu stiu de unde o am,si m-am gandit sa ii dau o sansa. Dar mi s-a parut ciudatica,sincer chiar mi-a placut conceptul cartii,insa nu am inteles-o pe deplin,nu pot sa zica ca sunt fana,pentru ca nu mi-a trezit niciun fel de sentiment. Descrierea m-a atras,insa repet nu am inteles cartea asa ca am abandonat-o dupa capitolul 70..

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit vreo 70 de capitole,am gasit-o prin biblioteca mea,nu stiu de unde o am,si m-am gandit sa ii dau o sansa. Dar mi s-a parut ciudatica,sincer chiar mi-a placut conceptul cartii,insa nu am inteles-o pe deplin,nu pot sa zica ca sunt fana,pentru ca nu mi-a trezit niciun fel de sentiment. Descrierea m-a atras,insa repet nu am inteles cartea asa ca am abandonat-o dupa capitolul 70..

    RăspundețiȘtergere