duminică, 3 ianuarie 2016

“Harry Potter si Pocalul de Foc”(Volumul 4) de J.K.Rowling-Recenzie

Autor: J.K.Rowling
Editura: EGMONT
Numar de pagini: 543

Descriere: “In volumul patru, avem de-a face cu un Harry care stie sa isi stapaneasca acum puterile si care nu doreste altceva decat sa fie un vrajitor normal, ca toti colegii lui de paisprezece ani. Din intamplare insa, Harry nu este „normal” nici macar dupa standardele vrajitoresti…
Prin succesul fara precedent de care s-a bucurat, seria Harry Potter s-a dovedit a fi un adevarat fenomen editorial. Romanele lui J.K. Rowling prezinta o lume magica, o lume a copiilor, in care adultii nu pot patrunde decat prin ochii celor mici, iar Hogwarts – Scoala de Magie, Farmece si Vrajitorii – este un loc extraordinar, plin de fantezie, despartit de realitate doar printr-un perete extrem de subtire... Fiecare volum prezinta un an de studiu la Hogwarts, unde Harry trece prin aventuri care iti vor taia respiratia.”
“Si totusi, in visul pe care il avusese, chiar inainte sa se trezeasca si sa il doara cicatricea, Cap-de-Mort nu era singur... Vorbea cu Sobo, planuind moartea lui Harry...” .

Recenzie: Cea de-a patra carte din serie incepe cu doua saptamani inainte de inceperea noului an scolar cand Harry este luat de Ron si familia acestuia de la familia Dursley, pentru a putea participa cu totii la Campionatul Mondial de Vajhat.

            Ajunsi la Campionat,dupa ce asista la jocul de vajhat in acea seara apar Devoratorii Mortii(adeptii lui Cap-de-Mort) care vandalizeaza campusul unde erau gazduiti toti vrajitorii.De aici incepe toata actiunea cartii.Cine sunt  Devoratorii Mortii?Cine a facut sa apara semnul intunecat?Cap-de-Mort este gata sa-si recepete puterile si sa se reintoarca?Trebuie sa cititi cartea pentru a afla .
            Dupa reintoarcerea elevilor la Hogwarts acestia au parte de o mare surpriza,aceasta constand in organizarea Turnirului celor trei Vrajitori chiar la Hogwarts. Acest turnir este o competitie intre cele mai mari scoli de magie din Europa: Hogwarts, Beauxbatons si Durmstrang. Un campion este ales sa reprezinte fiecare scoala. Acest joc avea o traditie de sute de ani insa fusese intrerupt pentru ca multi elevi murisera intr-o lunga serie de incercari periculoase.

            Pocalul de Foc extrage cate un competitor de la fiecare scoala pentru a participa,regula stricta a concursului este ca nici un elev nu poate participa daca este mai mic de 17 ani. Totusi cineva a introdus in pocal numele "Harry Potter" iar cand Harry este ales cel de-al patrulea competitor lucurile se complica mult mai mult.

            Va intrebati daca  va reusi Harry sa treaca de acele probe care necesita o pregatire suplimentara avand in vedere ca el este cel mai mic? Raspunsul este “Sigur ca da!” cu ajutorul prietenilor sai si a profesorilor,mai ales al noului profesor de Aparare contra Magiei Negre, Alastor "Ochi-Nebun" Moody care il invata blesteme care il vor ajuta.
            Punctul culminant este atins in timpul ultimei probe din Turnir cand Harry asista la evenimente terifiante iar un elev isi va pierde viata.
            Este evident ca toata atentia este asupara lui Harry dar si celelalte planuri narative se contopesc pentru a crea un frumos,interesant si plin de actiune roman. Harry are parte de primi fluturasi in stomac datorita frumoasei Cho Chang iar relatia Ron-Hermione incepe usor,usor sa se contureze.

            Apar multe noi personaje deoarece volumul este mult mai voluminos fata de celelalte trei,fiecare pesonaj isi are rolul foarte bine definit pentru a nu se crea confuzii.

            Deznodamantul acestui volum este unul neasteptat care ne va lasa cu gurile cascate doarece spionul din Hogwarts nu este nici una din persoanele la care va asteptati.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu